Macam Mana Mak Saya Jadi Jutawan – Book Review by Miss Cloudy

Original article here: http://cloudymonday.blogspot.com/2010/04/macam-mana-mak-saya-jadi-jutawan.html

Sunday, April 18, 2010

Cik Cloudy baru (last week) habis baca buku nih.. well dari cover pun dah tau la kan buku tu pasal apa.

Macam-macam petua nak jadi jutawan yg Pepper Lim share, cerita-ceritanya of course mcm tajuk dia la.. rahsia mcm mana mak dia yg hanya cikgu sekolah boleh jadi jutawan..

Macam mana cikgu sekolah boleh jadi jutawan? Semestinya tidak dengan gaji sebagai guru sahaja. Mak Pepper Lim ni kaki bisnes.. mcm2 bisnes yg dia buat… dari jual barang hinggalah buat pusat tuisyen utk students dia.

Selain dari tips2 pasal bisnes, byk la Pepper Lim citer pasal attitude n sikap mak dia, jadi nya utk jadi jutawan, kita kena berbuat baik kat orang, jangan suka gaduh ngan orang, peka dengan keadaan sekeliling, suka bantu org, jangan berkira sangat,

Well… siapa yg biasa baca buku2 jenis macam memang dah biasa la dengan segala mcm yg dia cakap pasal mak dia tu… tapi still bagus la kita baca buku-buku mcm ni walaupun kadang2 benda yg sama je dok ulang2 tapi dalam cara yg berbeza.. bagus sebab kita kan mudah lupa..

Pepper Lim tade lah citer secara terperinci (buku lain pun mcm tu gak kan) setiap langkah utk jadi jutawan, tapi dia citer attitude yg mcm mana membolehkan kita jadi jutawan. So, secara ringkas nyer:

nak jadi jutawan kena buat bisnes,
nak jadi jutawan kena ada sikap yg positif dlm semua aspek kehidupan, kena proaktif, kena berhati baik, kena suka tolong orang, etc lah..
nak jadi jutawan tak perlu hidup dgn sangat bermewah2
nak jadi jutawan kena beli hartanah bila bisnes dah berkembang

antaranya itu lah…

so… it’s a good book… tapi it’s not the best book la.. sebab it got kindda of boring gak sebab semua nyer citer pasal.. mak saya… mak saya… (well dah tajuk dia pun pasal mak dia kan.. hehe)

anyway… worth the read la.. tapi utk beli buku nih tak la kot.. cukup sekadar pinjam kat library.. sorry yer En. Pepper Lim.. I’m just giving my utmost sincere opinion. Maybe for other they can give 5 stars la, but for me 2 stars je la… tapi tak nyesal la baca buku nih…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s